ECU چیست و در خودرو چه کاربردی دارد؟؟

ای سی یو چیست

با پیشرفت تکنولوژی، در تمامی صنایع، وسایل و کنترل گرهای مکانیکی، کم کم جای خود را به سیستم های کنترل الکترونیکی داده اند. این تکنولوژی، در صنعت خودروسازی و در داخل خودروها نیز با قدرت وارد شده و تاثیر گذاشته است. به نحوی که روز به روز، بر تعداد سیستم های الکتریکی و پردازنده ها در داخل خودروها، افزوده میشود. کنترل این ریز پردازنده ها و سیستم های الکتریکی در خودرو، توسط مغز متفکر خودرو، یعنی ECU، انجام می شود.

ECU چیست؟؟

قطعه ی ecu، یک میکرو کامپیوتر کوچک است که در خودروهای متفاوت وظایف مختلفی را بر عهده دارد. هرچه خودرو پیشرفته تر باشد و سیستم های الکتریکی در آن پیچیده تر باشتد به پردازشگر حرفه ای تر یا ECY بهتری نیاز دارد. این کامپیوتر نیز مانند دیگر کامپیوترها، دارای cpu، یعنی حافظه ی موقت و حافظه ی دائم و برنامه ریزی است. این قطعه در داخل اتاقک موتور ماشین، قرار دارد. به عبارتی مغز یک خودرو است که میتواند، اطلاعات را به صورت زنده و همزمان، از سنسورها و سیستم های الکتریکی مختلف از جمله : سنسور فشار داخل مانیفولد (MAP)، سنسورهای دود (RPM)، سنسور دریچه ی گاز (TPS)، سنسور دمای آب (CTS)، سنسور دمای هوا (ATS)، سنسور ضربه، سنسور اکسیژن یا لاندا و … را دریافت و پردازش کند.

 

همچنین با تحلیل شرایط لحظه ای موتور، پاسخگوی خروجی هایی مانند: انژکتورها، جرقه زنها و … میباشد. ECU، تعیین کننده ی کیفیت موتور یک خودرو است. به صورت خلاصه هرچه ای سی یو بهتر تنظیم شده باشد خودرو بهینه تر و مناسب تر کار می کند. کامپیوتر خودرو یا ای سی یو ECU ، یکی از اصلی ترین، بخش های خودروهای امروزی است. اگر به هر دلیل بد کار کند و یا از کار بیفتد، خودرو نیز از کار افتاده و دیگر قابل حرکت نخواهد بود. زیرا وظیفه ی اصلی این قطعه، همانند مغز انسان، کنترل و هماهنگی بخش های الکتریکی خودرو، میباشد.

وظیفه ECU در خودرو چیست؟

هر کامپیوتر خودرو، از بخش های مختلفی تشکیل شده که هر کدام وظیفه ی خاصی را در کنترل خودرو، بر عهده دارد. به طور معمول، ای سی یو ی خودرو، متشکل از قسمت های مبدل های آنالوگ به دیجیتال، خروجی های دیجیتال سطح بالا، مبدل های دیجیتال به آنالوگ، کاندیشنر سیگنال و میکروچیپ ارتباطی میباشد. این بخش های مختلف کامپیوتر خودرو، با هماهنگی یکدیگر، وظیفه ی کنترل و چک کردن سنسورهاو سیستم های الکتریکی مختلف خودرو که به آنها اشاره کردیم، را دارا میباشند.


مطالعه مطالب زیر را از دست ندهید:

راهنمای انتخاب روغن موتور

راهنمای خرید مکمل بنزین

آشنایی با انواع گیربکس

کارکرد واقعی ماشین چقدر است؟

نحوه کار کولر ماشین

بهترین باطری ماشین

نکات باتری به باتری خودرو


به طور کلی یک ecu، در خودرو، قادر است، وظایفی همچون نظارت بر کارکرد کلی موتور، نمایش اطلاعات کارکرد موتور به راننده، نمایش میزان مصرف سوخت، نمایش میزان باد لاستیک ها، نمایش هشدارهای مربوطه، نمایش باز و بسته بودن درب ها، تنظیم مصرف سوخت، تنظیم درجه ی پاشش سوخت در انژکتور خودرو، شناسایی وضعیت های بحرانی خودرو، نمایش میزان آلایندگی، و محاسبه کارکرد خودرو را با استفاده از داده های خروجی انجام دهد. در کل هذ آنچه در سیستم کامپیوتر سفری خودرو نمایش داده می شود با ECU کنترل می شود.

اصلی ترین وظیفه ای سی یو ماشین

اصلی ترین وظیفه ی ECU، تنظیم درجه و زمان پاشش سوخت، در انژکتور خودرو است. اگر در این وظیفه، خللی ایجاد شود، مسلما عمل احتراق خودرو، به درستی انجام نشده و ممکن است، خودرو بد کار کند و آلایندگی زیادی را ایجاد نماید. حتی در مصر سوخت و شتاب نیز تنظیمات ECU بسیار تاثیر گذار است. عیب یابی ماشین نیز از طریق ای سی یو ، انجام میشود. به این طریق که دستگاه دیاگ خودرو، به ECU ، متصل شده و با استفاده از اطلاعات ثبت شده در کامپیوتر خودرو، اقدام به بررسی و تطابق اطلاعات با استانداردهای موجود می نماید. سپس عیب یابی خودرو، انجام میگیرد.

برخی خروجی های ایسیو، نیز به وضوح، قابل مشاهده است. مانند چراغهایی که در پشت آمپر، گهگاه روشن میشوند. ولیکن برای هر کسی ممکن است پیش آمده باشد که درب ماشین را کاملا بسته اید، ولی با این حال، چراغ مربوط به درب ها خاموش نشده است. این موارد میتواند نشانگر خطا در ecu، و یا در مکانیزمی باشد که وضعیت درب را به ایسیو، منتقل مینماید.

برطرف کردن خطا در ECU

بسیاری از خطاهای ECU ، با تنظیم مجدد آن برطرف میشوند. برای دسترسی به ای سی یو ECU ، پورت هایی تحت عنوان on board، وجود دارد که عمدتا در زیر فرمان قرار دارد. با استفاده از این پورت و دیاگ، میتوانید به ECU، دسترسی داشته و در صورت نیاز آن را باز نشانی کرده و خطاهای موجود را حذف نمایید.

البته شایان ذکر است که این امر از عهده ی هر کسی بر نیامده و نیاز به دانش و تجربه ی تخصصی دارد. حال اگر کسی در صدد تغییر ECU ، برآمد، باید ریمپ آن را تغییر دهد. ریمپ، یکی از روش های نسبتا کم هزینه، به منظور افزایش کارآیی پیشرانه، به حساب می آید. بسیار پیش می آید که برای افزایش شتاب و سرعت خودرو عمل ریمپ یا تنظیمات دوبتره ی ECU را انجام می دهند.

 

ریمپ ECU چیست؟

ریمپ ECU ، به انجام یک سری باز تنظیمات نرم افزاری و تغییر پارامترهای واحد کنترل الکترونیکی خودرو گفته میشود که میتوان به کمک آن، بهره وری کارکرد موتور را بر حسب شرایط تغییر داد و ارتقا بخشید. مثلا فرض کنید اگر یک منطقه، دارای ارتفاع بالاتری نسبت به سایر مناطق کشور باشد، بنابراین، غلظت اکسیژن دما و فشار هوای آن منطقه، با سایر نواحی متفاوت بوده و هوایی که وارد موتور خودرو میشود، از ویژگیهای متفاوتی، با سایر مناطق، برخوردار است.

حال اگر ecu ، تحت شرایط ثابت و بدون در نظر گرفتن کیفیت متفاوت هوای منطقه، اقدام به پاشش سوخت کند، احتمالا، موتور، تمامی راندمان خود را، به نمایش نخواهد گذاشت و بخشی از توان آن، غیر قابل استفاده، باقی خواهد ماند. پس تحت این شرایط، پیشرانه دچار ریپ و بد کار کردن خواهد شد‌.


راهنمای ورود به سایر صفحات سایت اتوخسروانی:

خانه اتوخسروانی

خرید اقساطی

خرید نقدی


و یا فرض کنید یک کمپانی سرعت هودرو را به صورت الکتریکی برای ایمنی بیشتر قفل کرده است. با انجام ریمپ می توان این محدودیت را برداشته و تمام قدرت خودرو را آزاد کرد.

مقالات مرتبط

افزودن دیدگاه

×
منو