گیربکس CVT چیست؟ گیربکس های پیوسته را بیشتر بشناسید

گیربکس پیوسته

در گذشته ی نه چندان دور جعبه دنده خودروها به دو دسته اتوماتیک و دستی تقسیم می شدند و گزینه های مختلفی پیش روی خریداران نبود. اما با پیشرفت تکنولوژی انواع متفاوت تری از دنده ها اختراع و عرضه شد. هر کدام از این گیربکس ها ویژگی های خاصی ارائه می کند و قابلیتی به خودرو می افزاید. در بین گیربکس هایی که این روزها در خودروها به کار می رود، هیچ کدام به اندازه گیربکس های CVT و اتوماتیک معمولی پر استفاده نیستند. به همین دلیل در ادامه به بررسی جعبه دنده پیوسته یا CVT می پردازیم و با مزایا و معایب آن آشنا می شویم.

تاریخچه گیربکس اتوماتیک

جعبه دنده ی اتوماتیک تکنولوژی چندان جدیدی نیست و سال‌های زیادی است که کمپانی های مختلف در حال استفاده از گیربکس های اتوماتیک هستند. ایده تولید گیربکس های سی وی تی هم ایده جدید و چندان مدرنی نیست. اما به دلایل متفاوت از جمله ضعف های تکنولوژی در تولید، این نوع دنده ها تنها چند سالی است که فراگیر شده اند و به یکی از بهترین انواع جعبه دنده تبدیل شده اند.

جعبه دنده های اتوماتیک قدیمی دارای چرخ دنده های متفاوت با ابعاد مختلف برای هر دنده می باشند. که با افزایش فشار روغن درون توربین ، تعویض دنده انجام می شود. خودروهای دنده اتوماتیک قدیمی تعداد دنده ها ۲ و یا 3 عدد بود اما با پیشرفت تکنولوژی و امکان تولید سیستم های پیچیده تر این امکان فراهم شد تا دنده‌های با ضریب بیشتر نیز تولید شود.

ایرادات دنده اتوماتیک

جعبه دنده های اتوماتیک در بخش‌های مختلفی از جمله سرعت تعویض دنده ها عیب های بسیاری داشتند که طی سالیان دراز با اختراع سیستم ها و تکنولوژی های جدید سعی شده تمام ایرادات این نوع جعبه دنده ها برطرف شود. یکی از قابل توجه ترین تکنولوژی ها گیربکس های CVT هستند.

جعبه دنده های سی وی تی نوع متفاوتی از گیربکس های اتوماتیک به حساب می آیند که به آنها جعبه دنده‌های پیوسته نیز گفته می شود. این کلمه پیوسته به دلیل ساختار این نوع جعبه دنده ها به آنها اطلاق می شود. زیرا ضرایب دنده ها در این دست گیربکس ها از هم جدا نیست و به صورت پیوسته و مخروطی شکل ساخته شده است.

گیربکس CVT

 

همچنین پیشنهاد میکنیم از صفحه ی زیر بازدید فرمایید :

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”مقایسه موتور EF7 با TU5 ” style=”3d” color=”peacoc” size=”lg” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fautokhosravani.com/ef7-or-tu5/%2F|||”][vc_separator border_width=”3″][/vc_column]

 

نحوه کارکرد دنده CVT

سیستم عملکرد گیربکس های CVT یا پیوسته به این صورت است که در آن ها خبری از چرخ دنده ها با ابعاد مختلف برای تغییر ضریب دنده نیست و در عوض از یک پولی ورودی، یک پولی خروجی و یک تسمه از جنس فلز یا پلاستیک در بین این دو پولی تشکیل شده است. این پولی ها امکان حرکت در راستای محور خود را دارند و با حرکت بر روی این محور و حرکت تسمه بر روی پولی ها ضریب دنده کاهش و یا افزایش می یابد.

همین عدم استفاده از چرخ دنده ها با ابعاد مشخص و استفاده از یک سطح مخروطی به جای چرخ دنده ها موجب شده جعبه دنده های CVT امکان ایجاد بی نهایت ضریب مختلف برای ماشین را داشته باشند. مهمترین برتری این نوع دنده همین تعداد بالای ضریب تبدیل می باشد.

تکنولوژی جدید در گیربکس CVT

 جعبه دنده های CVT در حالت عادی به طور پیوسته در حال تغییر ضریب دنده هستند و به هیچ وجه راننده تغییر دنده را متوجه نمی‌شود. اما از آنجایی که بسیاری از راننده ها احساس خوشایند تری دارند که تغییر دنده را حس کنند در نسل جدید و هوشمند جعبه دنده های CVT این امکان فراهم شده تا به صورت مجازی حس تغییر دنده برای راننده ایجاد شود.

چعبه دنده CVT

 

همچنین پیشنهاد میکنیم از صفحه ی زیر بازدید فرمایید :

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”زمان تعویض لنت ترمز ” style=”3d” color=”peacoc” size=”lg” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fautokhosravani.com/%d8%aa%d8%b9%d9%88%db%8c%d8%b6-%d9%84%d9%86%d8%aa%2F|||”][vc_separator border_width=”3″][/vc_column]

 

کاهش مصرف بنزین

 پیوسته بودن سیستم تعویض دنده موجب می شود که دنده خودرو همیشه در بهینه ترین حالت ممکن قرار بگیرد و دور موتور خودرو بیش از اندازه بالا نرود. همین عامل باعث می شود علاوه بر اینکه مصرف بنزین خودرو کاهش می یابد، موتور خودرو در بهینه ترین و کم استهلاک ترین حالت ممکن قرار داده شود. در نتیجه خرابی های مربوط به موتور تا حد زیادی کاهش یابد و انتقال قدرت بسیار روان تر و یکنواخت تر انجام گیرد.

شتاب بالاتر با سی وی تی

همچنین در این دست جعبه دنده ها به دلیل اینکه تعویض دنده صورت نمی گیرد و زمان اتلاف در هنگام تعویض دنده وجود ندارد، به نسبت دنده های اتوماتیک معمولی، شتاب بیشتری برای خودرو به ارمغان می آورند. اما به نسبت سیستم های پیشرفته ای مانند جعبه دنده های دو کلاچه و یا استپ ترونیک قدرت کمتری به چرخ ها انتقال می دهد و به همین دلیل برای خودروهای اسپرت و یا خودروهای آفرود چندان انتخاب مناسبی نیست و بیشتر مناسب برای خودروهای معمولی با کاربرد روزمره ی شهری می باشد.

جعبه دنده سی وی تی

 

همچنین پیشنهاد میکنیم از صفحه ی زیر بازدید فرمایید :

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”انواع گیربکس و تفاوت های آنها ” style=”3d” color=”peacoc” size=”lg” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fautokhosravani.com/car-gearsbox-models%2F|||”][vc_separator border_width=”3″][/vc_column]

 

ارزان ترین دنده اتوماتیک بازار

روز به روز تکنولوژی های متفاوت تری برای گسترش استفاده از جعبه دنده های CVT به کار برده می شود و می ‌توان آن را یکی از اقتصادی ترین و بهینه ترین انواع گیربکس در حال حاضر خطاب نمود. زیرا در برابر جعبه دنده هایی ماننددو کلاچه و استپ ترونیک بسیار قیمت پایین تری دارند. همچنین وزن آنها نیز بسیار کمتر است و کاملا مناسب خودروهای اقتصادی و شهری می باشند. گیرکس CVT باعث می شود تا علاوه بر اینکه  وزن خودروها کم می شود قیمت مناسبی هم داشته باشند.

معایب دنده CVT

در کنار مزایای زیاد، این نوع جعبه دنده معایبی نیز دارند. که از آن جمله می توان به مواردی همچون هزینه های نگهداری بالا و نبود تعمیرکاران با کیفیت برای این سیستم پیشرفته اشاره کرد. همچنین همانطور که پیشتر گفته شد به دلایلی مانند ضعف در انتقال فشار های بالا این دست جعبه دنده در خودروهای اسپرت و خودروهای آفرودی چندان قابل استفاده نیستند.

اما باید گفت با پیشرفت تکنولوژی و افزایش روز افزون استفاده از این دست گیربکس، به زودی شاهد رفع ایرادات گفته شده نیز خواهیم بود و قطعاً یکی از بهترین گزینه ها در میان جعبه دنده های فعلی بازار دنده های CVT هستند. به خصوص برای خودروهای اقتصادی و ارزان قیمت شهری بهترین گزینه هستند. هرچند در برابر جعبه دنده هایی مانند جعبه دنده های استپ ترونیک و تیپ ترونیک امکان عرض اندام ندارند، اما باید گفت کاملاً برای یک خودرو با استفاده روزمره و شهری کافی و بسیار مناسب هستند.

نتیجه گیری

در مجموع می توان گفت جعبه دنده های سی وی تی بسیار به نسبت جعبه دنده های اتوماتیک قدیمی تر برتری دارند. اما در برابر جعبه دنده هایی همچون جعبه دنده های دو کلاچه و تیپ ترونیک ضعف هایی دارند که پیش بینی می شود در آینده ای نزدیک برای این معایب و مشکلات نیز راه حل های ابداع شود.

مقالات مرتبط

افزودن دیدگاه

×
منو