با رونق هر چه بیشتر خودروهای الکتریکی و توجه روزافزون به خودروهای پاک و دوستدار محیط زیست، انواع مختلفی از خودروهای پاک ابداع و تولید می شوند. یکی از این انواع که چند سالی است مورد توجه قرار گرفته و بسیار جدید و نوآورانه است، خودروهای هیدروژنی یا پیل سوختی نام دارند.
این خودروها به جای بنزین هیدروژن مصرف می کنند و به جای دود از اگزوز آن ها بخار آب خارج می شود و این بخار آنقدر پاک و تمیز است که با جمع آوری آن می توانید به عنوان آب آن را مصرف کنید.
موتورهای هیدروژنی پیش از این بیشتردر سیستم های حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس ها در بعضی از کشورها مورد استفاده قرار می گرفتند. اما چند سالی است که به خودروهای سواری نیز راه پیدا کرده اند.
خودروهای هیدروژنی چگونه کار می کنند
در ابتدا باید بیان کنیم که خودروهای هیدروژنی نوعی خودروهای الکتریکی هستند که موتور آن ها به جای باتری از تجزیه هیدروژن انرژی میگیرند. به این صورت که هیدروژن از داخل باک و اکسیژن از هوا گرفته شده و باهم ترکیب می شوند که نتیجه این ترکیب الکترون آزاد و بخار آب است. الکترون آزاد برای تامین انرژی موتور الکتریکی مصرف میشود و بخار آب به جای دود از اگزوز خودرو خارج می شود.
روش عملکرد این موتورها بدین گونه است که گاز هیدروژن در برخورد با یک کاتالیزور، که معمولاً از جنس پلاتین ساخته شده است، تجزیه می شود. یون های هیدروژن و الکترون از آن آزاد می شود. سپس با گذر از یک صفحه که الکترولیت نام دارد بارهای مثبت که همان یون های هیدروژن باشند اجازه عبور پیدا می کنند و بارهای منفی که الکترون ها باشند پشت صفحه الکترولیت باقی می مانند. به این صورت الکترونها از یون های هیدروژن جدا می شود. الکترون ها به موتور الکتریکی راهنمایی شده و موجب حرکت موتور الکتریکی می شوند. در آن طرف یونهای هیدروژن آماده ترکیب با اکسیژن هوا هستند که نتیجه این ترکیب بخار آب خواهد بود.
مزایای خودروهای هیدروژنی
بزرگ ترین مزیت خودروهای هیدروژنی به نسبت خودروهای الکتریکی مدت زمان شارژ شدن آنهاست که برای خودروهای الکتریکی حداقل نیم ساعت به طول می انجامد. اما برای خودروهای هیدروژنی در مدت زمان حدود دو دقیقه این کار را انجام می شود. به علاوه مسافتی که یک خودروی هیدروژنی با هر بار شارژ میتواند بپیماید به نسبت خودروهای الکتریکی کمی بالاتر است.
یکی از موضوعاتی که بسیار در بحث محیط زیست اهمیت دارد این است که خودروهای الکتریکی هر چند پاک هستند و به محیط زیست آسیب نمی رساند اما باید توجه کنید که تولید الکتریسیته که در آن ها مورد استفاده قرار می گیرد، موجب آلودگی هوا می شود. در صورتی که تولید هیدروژن اصلاً تا این اندازه آلودگی ایجاد نمی کند و بدون شک اگر منبع انرژی را در نظر بگیریم خودروهای هیدروژنی به نسبت خودروهای الکتریکی بسیار پاکتر هستند و برای دوست داران محیط زیست خودرو های بسیار مورد توجه تری به حساب می آیند.
معایب خودروهای پیل سوختی
خودروهای هیدروژنی به دلیل پیچیدگی بسیار زیاد تولید به نسبت خودروهای الکتریکی قیمت بالاتری دارند و همچنین هزینه پر کردن هر بار باک یک خودروی هیدروژنی حدود ۵۰ دلار هزینه دارد که به هیچ وجه قابل مقایسه با هزینه حدود 10 دلاری شارژ کردن یک خودرو تمام الکتریکی نیست. خودروهای هیدروژنی هم در هنگام خرید و هم در هنگام استفاده هزینههای بسیار بیشتری برای صاحب خودرو میتراشند.
مطالب زیر را از دست ندهید:
در حال حاضر ایستگاه های تامین هیدروژن در سطح دنیا بسیار کم است به دلیل اینکه ساخت این ایستگاه ها قیمت بسیار بالایی دارد و چندان صرفه اقتصادی ایجاد نمی کند. دلیل این گرانی این است که هیدروژن مایع باید در دمای ۲۵۰ درجه زیر صفر نگهداری می شود که این ها مستلزم هزینه های هنگفتی است. پس می توان گفت به هیچ وجه ساخت این ایستگاه ها با ساخته ایستگاههای شارژ خودروهای الکتریکی از لحاظ هزینه قابل مقایسه نیستند.
اگر بخواهیم هیدروژن را از روشی ارزان استخراج کنیم که یکی از آنها استفاده از گاز متان است، مبلغ مصرفی بسیار پایین می آید اما در عوض میزان آلودگی تولید یک کیلوگرم هیدروژن بسیار بالاتر از تولید ۱ لیتر بنزین خواهد بود که اصلاً با هدف بنیادی خودرو های الکتریکی و هیدروژنی همگام نیست.
یکی دیگر از مشکلات خودروهای هیدروژنی این است که به دلیل تولید محدود انرژی توسط پیل های سوختی، با این خودروها نمی شود با شتاب و سرعت خیلی بالایی حرکت کرد. تنها زمانی این کار امکانپذیر است که از باتری هایی همچون خودروهای الکتریکی در خودرو استفاده شود و انرژی ذخیره شده برای ایجاد شتاب بالاتر به موتورها تزریق گردد.
خودروهای هیدروژنی خوب هستند یا نه؟
در مجموع می توان گفت تنها مزیت های خودروهای هیدروژنی میزان بسیار زیاد پاک بودن آن ها و همچنین سرعت سوخت گیری زیاد و مسافت پیمایش بالا هستند. اما از طرفی محدودیتهای بسیار زیادی مانند قیمت بالای خرید این خودروها در کنار هزینه های زیاد سوخت، هزینه های بسیار زیاد تولید و نگهداری هیدروژن مورد نیاز این خودروها، کم بودن جایگاه های سوخت رسانی برای خودروهای هیدروژنی و … موجب می شود در شرایط فعلی خرید این نوع خودروها به هیچ وجه صرفه اقتصادی نداشته باشد. اما شاید بتوان گفت به احتمال زیاد آینده از آن خودروهای هیدروژنی یا پیل سوختی خواهد بود. کمپانی هایی همچون تویوتا، هیوندای، نیسان، بی ام و، بنز، شورلت، هوندا و … نیز از این واقعیت آگاه هستند و به همین دلیل خودروهای مفهومی با سوخت هیدروژن معرفی و تولید نموده اند.
مطرح ترین خودروی هیدروژنی که تا به امروز ساخته و عرضه شده است تویوتا میرای میباشد که چندی قبل نسل جدید این خودرو نیز رونمایی شد.
همچنین اگر قصد خرید خودرو دارید از راهنمای زیر کمک بگیرید: