انواع روغن موتور در دنیا را میشناسید؟! تمامی خودروها، در سراسر دنیا، به مواردی چون، فیلتر هوا، سوخت، روغن موتور و موارد دیگری چون، لنت ترمزها نیاز دارند که در زمان مشخصی باید تعویض شوند. وجود روغن، برای کارکرد روان و مناسب پیشرانه ی خودروی شما کاملا ضروری است. اگر شما خواهان عمری طولانی برای پیشرانه ی خودروی خود هستید، اساسا بایستی از روغن مناسب و استاندارد استفاده کنید.
روغن مناسب خودرویتان را بشناسید
بنابراین متصدی تعویض روغن، باید شما را نسبت به محصولی که برای خودرویتان، استفاده میکنید آگاه سازد. هرگاه برای تعویض روغن خودرو، به گاراژ مراجعه کنید، با روغن موتورهای متنوعی مواجه میشوید که شما را گیج میکند. اگر فردی اطلاعات اولیه، در رابطه با روغن مخصوص خودروی خود نداشته باشد، ممکن است روغن موتور نامناسبی، در خودرو استفاده شود. پس باید به اطلاعات درج شده داخل دفترچه ی راهنما توجه کند و بهترین گزینه ی روغن را برای خودروی خود انتخاب کند.
به مدل ماشین و شهر سکونت توجه کنید
بدین شکل که باید بدانید که اعداد روی هر روغن موتور چطور خوانده میشود و با توجه به اطلاعات درج شده در این دفترچه، از خرید روغن موتور نا مطلوب جلوگیری شود. به طور مثال، یک خودروی سدان شهری، همچون رنو تندر ۹۰، در شهر تهران به یک روغن مشخصی نیاز دارد. دقیقا همین خودرو، در شهرهای گرم و جنوبی کشور، به روغن موتور دیگری نیاز خواهد داشت. اما خوب است که هر فردی اطلاعات لازم را در زمینه ی خرید روغن مناسب خودروی خودش داشته باشد.
چک کردن صحیح روغن موتور
در قدم اول بهتر است سطح روغن موجود، در خودرو را چک کنید. باید با مراجعه کردن به دستور العمل ها، به اطلاعاتی نظیر سطح دقیق میزان روغن در شرایط گرم و سرد بودن موتور آگاه شوید. سپس باید بدانید چقدر زمان باید منتظر بمانید تا موتور خودرو سرد شود. سپس سطح روغن آن را چک کنید. به طور کلی بهتر است چند دقیقه پس از خاموش نمودن موتور داغ خودرو، گیج روغن را چک کنید.
انواع روغن موتور در بازار
باید بدانید بهترین روغن برای موتورهای دیزل، کاملا با روغن مناسب برای پیشرانه های بنزینی متفاوت است. روغن موتورهای امروزی، اصولا رقیق بوده و خیلی سریع، درون منافذ پیشرانه، نفوذ میکنند. به همین خاطر، مانع آسیب رسیدن به قطعات فلزی موتور، که در تماس با هم، عمل مینمایند، میشود. روغن های رقیق تر با ویسکوزیته پایین تر، از نظر اقتصادی، به صرفه تر است.
چند نوع روغن موتور در بازار موجود است. دسته ی اول، روغن موتورهایی که ارگانیک هستند و نام آنها، مینرال است. این روغنها، به اصطلاح، پایه ی معدنی دارند و به طور مستقیم، از نفت خام گرفته میشود. از آنجایی که این روغن، فقط روان کاری موتور را انجام میدهد و افزودنی ندارد، ارزانترین نوع روغن موتور است.
دو نوع روغن دیگر، از این دست وجود دارد. تمام سنتتیک و نیمه سنتتیک. روغن تمام سنتتیک که مخصوص خودروهای مدرن است که عملکرد بالایی دارند. ناخالصی در این روغن کمتر یافت میشود. نوع دیگر این روغن، نیمه سنتتیک است که آن نیز، شامل روغن تمام سنتتیک به همراه برخی مواد افزودنی است. نیمه سنتتیک، محصولی است که مابین مینرال و تمام سنتتیک است. یعنی برخی از ویژگیهای هر کدام را دارد.
لازم به ذکر است که روغن های تمام سنتتیک، گران قیمت ترین، روغن موتورهای بازار هستند. از جمله ویژگیهای این روغن باید به کیفیت بالا، حفظ خاصیت ویسکوزیته یا همان گرانروی در دماهای بالا و پایین موتور، کمک به کاهش مصرف سوخت، مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون، تبخیر کم، پایداری بهتر، جلوگیری از خوردگی و کاهش رسوبات موتور اشاره کرد. پس برای انتخاب روغن موتور، باید به دو نکته توجه شود. یکی از نظر غلظت یا وسیکوزیته(SAE)، و دیگری از نظر کیفیت ( API).
اعداد روی روغن موتور به چه معناست؟
اکثر روغن های امروزی دارای گستره های مختلفی از گرانروی هستند. به عنوان مثال در استاندارد SAE، روغنی با مشخصه ی 20W-50، موجود است. عدد ۲۰، گرانروی روغن در سرما و عدد ۵۰، میزان گرانروی آن را در دمای کارکرد موتور نشان میدهد. W به معنای winter (زمستان)، است. یعنی روغن چهار فصل بوده، در سرما گرانروی آن، کم، و در گرما گرانروی آن، بیشتر میشود.
روغن ها را مخلوط نکنید
همچنین میتوان در شرایط اضطراری، روغن ها را از درجات مختلف و برندهای گوناگون، با هم مخلوط کنید. بدون اینکه نگران آسیب جدی، به موتور خودرو، باشید. چون که حضور روغن، در موتور، بهتر از نبودن آن است. البته بهتر است بعد از آنکه به روغن استاندارد موتور خودروی خود، دسترسی پیدا کردید، آن را جایگزین کنید زیرا در مدت طولانی میتواند این کار آسیب رسان باشد.
توجه داشته باشید که اگر، شما از خودرویی، استفاده میکنید که کمپانی تولید کننده ی آن، روغن تمام سنتتیک، را برای آن در نظر گرفته است، هرگز نباید از نوع نیمه سنتتیک، استفاده شود. روغن نیمه سنتتیک، نیز برای موتورهایی که قدیمی است یا بیشتر از ۱۰۰ هزار کیلومتر، کارکرد داشته باشند، مناسب است.
هر وقت نیز در حین رانندگی، مواجه با نشانه هایی از قبیل: روغن سیاه و کثیف، لرزش و صدای زیاد موتور، استشمام بوی روغن سوخته در کابین، و روشن شدن چراغ چک شدید، باید روغن موتور تعویض شود. گاهی اوقات خودروها، دچار روغن سوزی میشوند که این مورد را میتوان از دود آبی رنگ متصاعد شده، از اگزوز، تشخیص داد. یا اینکه خودرو، دچار روغن ریزی میشود که در این صورت، باید روغن لازم به موتور اضافه شود.
روغن ایرانی یا خارجی
روغن موتور های مختلف با قیمت های بسیار متفاوتی در بازار ایران وجود دارند که به دو دسته اصلی روغن های داخلی و روغنهای خارجی تقسیم می شوند. که بدون شک روغنهای خارجی به دلایل متفاوتی از جمله قیمت بالای دلار و هزینه زیاد حمل و نقل قیمت های بسیار بیشتری به نسبت روغن های داخلی دارند. پس اگر تصمیم بگیرید برای خودرو خود از روغن های خارجی استفاده کنید باید هزینه گزافی را برای این کار کنار بگذارید.
مشخصات روغن موتور خوب
فارغ از ایرانی یا خارجی بودن روغن موتور روغن موتور می تواند به دسته بندی های مختلفی از جمله روغن های بنزینی و دیزلی و همچنین روغن های مینرال نیمه سنتتیک و سنتتیک، که در بالا به آنها اشاره شد، تقسیم بندی شود. اما در همه این موارد برخی مشخصات وجود دارد که میتواند روغن موتور با کیفیت را تعیین کند که از جمله برخی از آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- روغن موتور باید فاقد هرگونه جسم زائد و اجسام کوچک شناور باشد
- رنگ روغن موتور با کیفیت باید کاملاً شفاف و عاری از هر گونه که دری و سیاهی باشد
- اطلاعات کامل روغن از جمله تاریخ تولید میزان کارکرد حجم روغن اطلاعات کمپانی و تمامی اطلاعات لازم دیگر باید صحیح و بدون ابهام بر روی بطری ثبت شده باشد
- روغن موتور خوب باید فاقد هرگونه بوی زننده و آزار دهنده باشد
پر فروش ترین روغن موتورها
با توجه به تمام موارد گفته شده برخی روغن موتورها در بازار پرفروش تر و پرطرفدار تر هستند و برخی دیگر چندان مورد توجه قرار نمیگیرد. در ادامه به معروف ترین و پرفروش ترین روغن موتور های داخلی و خارجی و حدود قیمتی آنها اشاره خواهیم نمود ( قیمت ها مربوط به فروردین ۱۳۹9 می باشد )
پر فروش ترین روغن های ایرانی
از جمله روغن های معروف و پر فروش داخلی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- روغن بهران پیشتاز با قیمت حدود ۹۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- بهران سوپر پیشتاز با قیمت حدود ۹۵ هزار تومان برای ۴ لیتر
- بهران سوپر پیشتاز نیمه سینتتیک با قیمت حدود ۱۲۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- روغن پارس سوپر پایا با قیمت حدود ۱۳۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- بهران تکتاز با قیمت حدود ۸۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- ایرانول ۱۶۰۰۰ به قیمت حدود ۸۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- روغن کاسپین مدل سوپر موتور اویل ۳.۸ لیتری به قیمت حدود ۹۰ هزار تومان
- کاسپین مدل نیمه سنتتیک ۳.۸ لیتری به قیمت حدود ۱۲۰ هزار تومان
- آترود مدل ۲۰۶ به قیمت حدود ۲۰۰ هزار تومان برای 4 لیتر
- آترود مدل ۲۵۰۰۰ با ظرفیت 4.5 لیتر و حدود قیمت ۳۰۰ هزار تومان
- سرکان مدل ۲۰۰۰۰ با حجم ۴ لیتر و قیمت حدود ۱۰۰ هزار تومان
- روغن ایساکو مدل ۱۰۴۰ به حجم ۴ لیتر با قیمت حدود ۱۲۰ هزار تومان
روغن های اشاره شده معروفترین روغن های ایرانی به شمار می رود که با قیمت هایی حدود ۷۰ هزار تومان تا ۳۰۰ هزار تومان در بازار عرضه می شوند. از جمله برندهای دیگر روغن موتور ایرانی می توان به مواردی از جمله کاسپین، ایران خودرو، سرکان و نفت پارس اشاره نمود. که قیمت روغن های آنها نیز در محدوده اعلام شده حضور دارد.
پر فروش ترین روغن های خارجی
از جمله پرفروش ترین و محبوب ترین روغن های خارجی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- روغن فوسر در انواع مختلف با قیمت حدود ۲۵۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- روغن سینولکس ۱۰۴۰ قیمت حدود ۲۰۰ هزار تومان برای ۵ لیتر
- روغن کاسترول مدل مگناتک با قیمت حدود ۲۰۰ هزار تومان برای ۴ متر
- روغن ادینول مدل ۱۰۴۰ با قیمت حدود ۳۰۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- روغن موتور الف مدل ۱۰۴۰ با قیمت حدود ۱۶۰ هزار تومان به ازای هر ۵ لیتر
- روغن کاسترول مدل جی تی ایکس با قیمت حدود ۱۳۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- روغن لیکومولی به قیمت حدود ۲۰۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
- روغن هیوندای اکستیر با قیمت حدود ۱۵۰ هزار تومان برای ۴ لیتر
البته باید گفت در دسته روغن موتور های خارجی قیمت ها بسیار متفاوت است و روغن موتور برخی خودروها مانند پورشه حدود سه میلیون تومان برای هر بار تعویض روغن هزینه خواهد داشت. که به دلیل خاص بودن و فروش نه چندان بالا از اشاره به آنها پرهیز می کنیم. اما باید بدانید که روغنهای خارجی اگر با کیفیت و اصل باشند در حال حاضر با قیمتی حدود ۶۰۰ هزار تومان به بالا برای راننده هزینه می تراشند.
راهنمای دسترسی به صفحات اصلی سایت